Oliwa z oliwek jest powszechnie stosowana w krajach śródziemnomorskich, jednak dotarła ona również na północ Europy. Jest znacznie zdrowsza od oleju rzepakowego czy słonecznikowego. Posiada ona bowiem jednonienasycone kwasy tłuszczowe, w tym omega-3 i omega-6. Jest to zatem świetna alternatywa dla innych tłuszczów. Oliwa tego typu znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Można ją wykorzystać do przygotowywania sałatek, przekąsek, ale sprawdzi się również do smażenia czy pieczenia ciast.
Aby oliwa, dostępna chociażby na stronie https://oliwaimiod.com/kategoria/oliwa-smakowa zachowała swój smak, aromat oraz prozdrowotne właściwości, nie może ona zostać poddana procesowi rafinacji. Najzdrowszymi oliwami są extra virgin oraz virgin. Pierwszą z nich należy spożywać na zimno, np. razem z sałatkami czy dressingami. Drugi rodzaj oliwy z oliwek można już smażyć. Produkt ten ma wysoki punkt dymienia, dzięki czemu zachowuje swoje właściwości nawet w dużej temperaturze. Oliwa z oliwek jest polecana osobom chorym na serce. Wspiera ona pracę układu krwionośnego oraz uelastycznia żyły i tętnice. Ze względu na zawartość witaminy E zwalcza również wolne rodniki, spowalniając starzenie się organizmu. Spożywanie oliwy z oliwek wspiera zdrowie, a także jest okazją do poznania nowych smaków.