Dieta bezglutenowa to dieta wykluczająca gluten, czyli mieszaninę białek występujących w pszenicy i pokrewnych zbożach, w tym jęczmieniu i życie.
Gluten to kompozycja białek, która naturalnie występuje w pszenicy. To właśnie on nadaje chlebowi jego żującą teksturę, elastyczność i zdolność do podnoszenia się po upieczeniu. Jednak białko to można znaleźć również w innych ziarnach, takich jak jęczmień, żyto i pszenżyto (krzyżówka pszenicy i żyta). Gluten jest często stosowany jako dodatek do żywności i można go znaleźć w wielu przetworzonych produktach spożywczych, takich jak chleby, płatki śniadaniowe, makarony i sosy.
Dieta bezglutenowa jest dobra dla osób z celiakią lub nieceliakalną wrażliwością na gluten. Oba schorzenia wiążą się z niekorzystnymi skutkami zdrowotnymi, gdy spożywasz pokarmy zawierające gluten. Jednak objawy tych schorzeń nie muszą być oczywiste. Na przykład, osoby z celiakią mogą nie doświadczać problemów żołądkowo-jelitowych, ale zamiast tego mają inne objawy, takie jak anemia (niska liczba czerwonych krwinek), osteoporoza (utrata kości) i zaburzenia neurologiczne.
Inne problemy zdrowotne związane z dietą bezglutenową to niedobory żelaza, wapnia i kwasu foliowego. Są to wszystkie ważne składniki odżywcze znajdujące się w pełnych ziarnach, które są wykluczone z diety bezglutenowej. Produkty bezglutenowe mają również tendencję do bycia droższymi niż pełne ziarna, co może sprawić, że stosowanie zdrowej diety przy napiętym budżecie będzie wyzwaniem.