Dieta bezglutenowa to dieta wykluczająca gluten, czyli mieszaninę białek występujących w pszenicy i pokrewnych zbożach, w tym jęczmieniu i życie.

Czym jest gluten?

Gluten to kompozycja białek, która naturalnie występuje w pszenicy. To właśnie on nadaje chlebowi jego żującą teksturę, elastyczność i zdolność do podnoszenia się po upieczeniu. Jednak białko to można znaleźć również w innych ziarnach, takich jak jęczmień, żyto i pszenżyto (krzyżówka pszenicy i żyta). Gluten jest często stosowany jako dodatek do żywności i można go znaleźć w wielu przetworzonych produktach spożywczych, takich jak chleby, płatki śniadaniowe, makarony i sosy.

Dlaczego dieta bezglutenowa jest dobra?

Dieta bezglutenowa jest dobra dla osób z celiakią lub nieceliakalną wrażliwością na gluten. Oba schorzenia wiążą się z niekorzystnymi skutkami zdrowotnymi, gdy spożywasz pokarmy zawierające gluten. Jednak objawy tych schorzeń nie muszą być oczywiste. Na przykład, osoby z celiakią mogą nie doświadczać problemów żołądkowo-jelitowych, ale zamiast tego mają inne objawy, takie jak anemia (niska liczba czerwonych krwinek), osteoporoza (utrata kości) i zaburzenia neurologiczne.

Inne problemy zdrowotne związane z dietą bezglutenową to niedobory żelaza, wapnia i kwasu foliowego. Są to wszystkie ważne składniki odżywcze znajdujące się w pełnych ziarnach, które są wykluczone z diety bezglutenowej. Produkty bezglutenowe mają również tendencję do bycia droższymi niż pełne ziarna, co może sprawić, że stosowanie zdrowej diety przy napiętym budżecie będzie wyzwaniem.

Similar Posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

szesnaście − 10 =