Herbata ostatnimi czasy wraca na salony i to nie w przenośni. Coraz częściej spotkać można się z organizowanymi poczęstunkami przy filiżance tego aromatycznego napoju. Czy zdeklasuje kawę? Trudno powiedzieć. Łatwo jednak stwierdzić, że herbata herbacie nie jest równa. Ostatecznie też smak i aromat herbaty mogą zależeć od kilku różnych czynników. 

Rodzaj herbaty a smak i aromat

Oczywiście na smak i aromat wpływa rodzaj herbaty. Inaczej smakują klasyczne, czarne herbaty, a inaczej popularne zielone. Dla wielbicieli delikatniejszego smaku i aromatu, sprawdzą się herbaty białe, które cechuje również delikatny aromat. Jeszcze inne doświadczenie smakowe niosą za sobą herbaty w postaci mieszanek owocowych. Znaczenie ma też jakość liści, dlatego aby cieszyć się prawdziwym aromatem, warto jest wybrać sprawdzony sklep z herbatami, niekoniecznie zaś sięgać po produkty z supermarketu.

Przechowywanie i sposób parzenia

Nawet najlepsza herbata może szybko stracić swój aromat i smak, jeśli będzie przechowywana w niewłaściwy sposób. Dobrze jest więc przechowywać swoje ulubione herbaty w szczelnych pojemnikach w suchym miejscu. Na ostateczny smak naparu wpływa także sposób parzenia – ten jednak zależy od konkretnego rodzaju herbaty.

Similar Posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

szesnaście + sześć =