Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, warto więc zadbać, aby było nie tylko smaczne, ale przede wszystkim bogate w składniki odżywcze. Fakt ten dotyczy również posiłków spożywanych w pracy. Co zatem powinno znaleźć się w lunch boxie?
Posiłek do pracy najlepiej przygotować w domu, kierując się własnym gustem, dietą oraz możliwościami finansowymi. Wbrew pozorom nie muszą być to klasyczne kanapki – możliwości jest bardzo wiele, począwszy od sałatek, poprzez jogurty, kasze lub płatki, a na gorących, mocno rozgrzewających zupach skończywszy. Istotnym czynnikiem jest w tym przypadku miejsce wykonywania pracy oraz warunki, w jakich będzie przechowywane drugie śniadanie.
Osoby, które wykonują obowiązki zawodowe w terenie, gdzie nie ma dostępu do lodówki czy kuchenki mikrofalowej, powinny zrezygnować z jogurtów, zwłaszcza w okresie letnich upałów. W sytuacji tej nie sprawdzą się także posiłki wymagające uprzedniego podgrzania. Zdecydowanie więcej możliwości mają na tej płaszczyźnie osoby zatrudnione w biurach, zwłaszcza, gdy firma zapewnia dostęp do lodówki czy kuchenki mikrofalowej. Przygotowując drugie śniadanie należy zwrócić uwagę na to, aby posiłki były urozmaicone, bogate w wartości odżywcze, witaminy i minerały. Ważną kwestią jest także ich kaloryczność, która powinna być adekwatna do wieku, płci oraz rodzaju wykonywanej pracy.
Problemem, który dotyka wiele osób, jest nietolerancja glutenu lub laktozy. Osoby borykające się z tego typu zaburzeniami muszą unikać produktów zawierających składniki wywołujące reakcje alergiczne. Dietetyczne posiłki można przygotować w domu lub skorzystać z alternatywy, jaką jest catering bezglutenowy. Rodzaj, ilość i kaloryczność przygotowanych potraw zależy od indywidualnych potrzeb zamawiającego, ze szczególnym uwzględnieniem jego preferencji smakowych, alergii, chorób oraz trybu życia. Niezastąpiony w tej kwestii okazuje się wywiad żywieniowy, który przeprowadza doświadczony dietetyk. Na podstawie zgromadzonych informacji firma cateringowa układa zestaw pięciu zbilansowanych posiłków, dostarczanych we wskazane przez klienta miejsce.