Nie od dziś wiadomo, że picie świeżo wyciśniętych soków jest bardzo korzystne dla naszego organizmu. Lepsze samopoczucie, promienna cera, mocniejsze włosy, poprawa metabolizmu – to tylko niektóre efekty, na jakie można liczyć. Odpowiednio wybrana wyciskarka do soków pozwoli nam na stworzenie różnorodnych i smakowitych kombinacji. Podpowiadamy, jakie warzywa i owoce warto wykorzystać.

Przepis na zdrowie i urodę

Dobra wiadomość jest taka, że prawie z każdego owocu można wycisnąć sok. Z niektórych będzie on klarowny, z innych zaś będzie miał postać musu. Poza najczęściej spożywanymi owocami, takimi jak pomarańcze czy jabłka, warto spróbować także innych smaków. Sok z arbuza może być nie tylko pyszny i orzeźwiający, lecz także zapobiegać wielu chorobom nowotworowym. Nieco gorzki w smaku grejpfrut doskonale wzmacnia odporność, a także redukuje tkankę tłuszczową. Po ten sok powinny więc sięgać osoby, które walczą z nadwagą i otyłością. Ananas charakteryzuje się swoimi właściwościami przeciwwirusowymi, bakteriobójczymi oraz przeciwzapalnymi, dlatego też powinien na stałe zagościć w naszej diecie.

Aby soki miały jeszcze więcej dobroczynnych właściwości, warto wzbogacić je o warzywa. Doskonale sprawdzi się burak, jarmuż, szpinak, marchew, a nawet kapusta. Seler naciowy nie tylko nada charakterystycznego posmaku, lecz także dostarczy sporo błonnika oraz węglowodanów. Warto także pamiętać o dodatku świeżych ziół, dzięki którym możemy stworzyć niepowtarzalne kompozycje. Doskonale sprawdzi się mięta, bazylia czy też natka pietruszki.

Similar Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

piętnaście − dziewięć =