Właściwości oliwy z oliwek doceniane są szczególnie w kuchni śródziemnomorskiej. Jest to cenny tłuszcz bogaty w wiele witamin i minerałów, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu. Warto zaopatrzyć się w dobrej jakości oliwę z oliwek i korzystać z niej na co dzień.
Oliwa z oliwek zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Pomagają one utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi oraz zapobiegają rozwojowi nowotworów. Z kolei witamina E i K, które również w dużych ilościach zawarte są w oliwie z oliwek chronią organizm przed wolnymi rodnikami, które w ogromnej mierze odpowiadają za zbyt wczesne starzenie się organizmu. Ich niedobór może z kolei powodować problemy z koncentracją, nadmierne zmęczenie, a także osłabienie kości i zębów. Oliwa z oliwek sprawdza się świetnie jako dodatek do różnego rodzaju dań, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można na niej również smażyć, gdyż jest ona zdrowszą alternatywą dla innego rodzaju tłuszczy. Warto wybierać dobrej jakości oliwę z oliwek pochodzącą ze sprawdzonych upraw. Można znaleźć ją między innymi pod adresem https://kolebkasmaku.pl/oliwy-z-oliwek-w-szklanych-butelkach/. Dzięki szklanym butelkom na dłużej zachowuje swoją świeżość oraz właściwości.