Większość osób decyduje się na dietę redukcyjną, ponieważ chce pozbyć się nadmiernych kilogramów, istnieje jednak spora grupa osób, które dążą do tego, by zwiększyć masę ciała. W związku z tym towarzyszy im pytanie, co jeść aby przytyć? To bardzo zasadne, ponieważ objadanie się wysoko przetworzoną żywnością, słodyczami i tłustymi potrawami może przynieść oczekiwany efekt, ale jednocześnie spowodować przykre dolegliwości zdrowotne. Jak zatem podejść do tematu racjonalnie?
Dieta wysokokaloryczna powinna dostarczać od 2500 do 3000 kcal na dobę i jak sama nazwa wskazuje, powinna zawierać nadwyżkę kaloryczną. Zwykle zwiększa się ją o około 500-700 kcal w stosunku do dziennego zapotrzebowania. W zależności od potrzeb zmienia się proporcję białek, tłuszczów oraz węglowodanów. Pierwszą i nadrzędną zasadą jest regularność spożywanych posiłków, która pozwala wypracować odpowiednie nawyki żywieniowe. Zaleca się, by spożywać sześć posiłków dziennie, w tym ostatni przed pójściem spać. W przeciwieństwie do diety redukcyjnej nie ma ograniczeń w zakresie obróbki spożywanych potraw, dozwolone jest zarówno gotowanie, pieczenie, jak i smażenie. Zdrowe przybieranie na wadze powinno wynosić około od pół do kilograma w ciągu tygodnia. Przyspieszenie tego procesu może spowodować negatywne konsekwencje dla zdrowia. Aby przytyć należy przede wszystkim spożywać białko pochodzenia zwierzęcego, dużą ilość węglowodanów złożonych (kasze, ryż, produkty pełnoziarniste), a także tłuszcz.