Recykling pozwala na bezpieczne zutylizowanie lub odzyskanie wielu surowców. Obok papieru, szkła, zmieszanych, metalu i plastiku, ważną kategorią są odpady organiczne, tzw. bio. Do tego pojemnika trafiają wszelkie naturalne resztki żywności, głównie z owoców i warzyw, czy roślinne śmieci z ogrodu. Ważne jest jednak odpowiednie przechowywanie tych pozostałości.

Jak postępować z odpadami bio?

Zwykłe plastikowe opakowanie na śmieci nie jest dobrym pomysłem do żadnego rodzaju odpadów. Zwłaszcza resztki organiczne nie mogą być pakowane do takiego worka. Lepszym wyborem są produkty kompostowalne, które można znaleźć na witrynie https://eko-ludek.pl/Worki-kompostowalne-c27. Materiały wykorzystywane do tworzenia takich worków są w pełni ekologiczne. Stanowią je skrobia ziemniaczana lub kukurydziana i oleje roślinne. Takie biodegradowalne worki są dostępne w wielu rozmiarach, dzięki czemu można nabyć osobno materiały do ogrodu i domu. Opakowanie na śmieci tego typu jest trwałe i elastyczne, dzięki czemu nie pęknie i nie wysypie swojej zawartości. Odpady organiczne to przede wszystkim resztki pochodzenia roślinnego. Do takiego pojemnika można zatem wyrzucić obierki z owoców i warzyw, pestki, kawałki chleba, zawartość puszkowanej kukurydzy, czy groszku, fusy po kawie lub herbacie. Nie mogą się tam jednak znaleźć odpady pochodzenia zwierzęcego, takie jak kości, ości, czy zepsute mięso. Aby przyspieszyć naturalny rozpad odpadów bio, warto skorzystać z worków kompostowalnych. Są w pełni ekologiczne i łatwo ulegają utylizacji.

Similar Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

siedemnaście + dziewięć =