Nie od dziś wiadomo, że picie świeżo wyciśniętych soków jest bardzo korzystne dla naszego organizmu. Lepsze samopoczucie, promienna cera, mocniejsze włosy, poprawa metabolizmu – to tylko niektóre efekty, na jakie można liczyć. Odpowiednio wybrana wyciskarka do soków pozwoli nam na stworzenie różnorodnych i smakowitych kombinacji. Podpowiadamy, jakie warzywa i owoce warto wykorzystać.
Dobra wiadomość jest taka, że prawie z każdego owocu można wycisnąć sok. Z niektórych będzie on klarowny, z innych zaś będzie miał postać musu. Poza najczęściej spożywanymi owocami, takimi jak pomarańcze czy jabłka, warto spróbować także innych smaków. Sok z arbuza może być nie tylko pyszny i orzeźwiający, lecz także zapobiegać wielu chorobom nowotworowym. Nieco gorzki w smaku grejpfrut doskonale wzmacnia odporność, a także redukuje tkankę tłuszczową. Po ten sok powinny więc sięgać osoby, które walczą z nadwagą i otyłością. Ananas charakteryzuje się swoimi właściwościami przeciwwirusowymi, bakteriobójczymi oraz przeciwzapalnymi, dlatego też powinien na stałe zagościć w naszej diecie.
Aby soki miały jeszcze więcej dobroczynnych właściwości, warto wzbogacić je o warzywa. Doskonale sprawdzi się burak, jarmuż, szpinak, marchew, a nawet kapusta. Seler naciowy nie tylko nada charakterystycznego posmaku, lecz także dostarczy sporo błonnika oraz węglowodanów. Warto także pamiętać o dodatku świeżych ziół, dzięki którym możemy stworzyć niepowtarzalne kompozycje. Doskonale sprawdzi się mięta, bazylia czy też natka pietruszki.