Sprzęt chłodniczy jest często łatwy do zaniedbania. Nie myślisz o tym, chyba że jest problem, a kiedy zdajesz sobie sprawę, że problem istnieje, może to być bardzo frustrujące dla Ciebie, jak również dla osoby, która musi poradzić sobie z twoim telefonem. Prosta prawda jest taka, że większość sklepów spożywczych ma co najmniej jeden problem gdzieś w swoim systemie chłodniczym. Fakt, że jeszcze nie zawiodły całkowicie jest bardziej wynikiem szczęścia niż dobrego zarządzania, ponieważ nawet sklepy spożywcze mają problemy ze swoimi systemami chłodniczymi!
Im częściej czyścisz swój sprzęt, tym mniejsze prawdopodobieństwo, że się zepsuje. Naprawa urządzeń chłodniczych jest bardzo ważna. Nie chodzi tylko o roztwór czyszczący i szczotki – po użyciu należy je odpowiednio spłukać i wysuszyć na powietrzu! Jeśli pozostawisz pozostałości na powierzchniach, z którymi styka się żywność (np. wężownice skraplacza), prędzej czy później powierzchnie te staną się lepkie lub kleiste. To utrudnia ich następne czyszczenie. Faktem jest, że sprzęt chłodniczy może być bardzo drogi, a jeśli zawiedzie całkowicie, Twój sklep będzie cierpiał. Kiedy zadzwonisz do technika, aby naprawić problem, pierwszą rzeczą, którą będzie musiał zrobić, jest zdiagnozowanie problemu.