Tlen powoduje psucie się żywności, zmienia jej smak, wpływa na rozwój pleśni, wysychanie, a także utlenianie witamin. Aby zachować świeżość produktu przez dłuższy czas, należy ograniczyć jego ilość w szczelnym opakowaniu. W ten sposób można także zadbać o świeży zapach produktów, odpowiednią konsystencję, jak i wartości odżywcze. W związku z tym pakowanie próżniowe (vacuum packaging, VP) to jedna z najlepszych metod zabezpieczania żywności, która polega na umieszczeniu go w szczelnym opakowaniu foliowym poprzez ograniczenie w jego wnętrzu ciśnienia, redukując tlen i zwiększając wartość CO2. Na zakończenie należy zamknąć pojemnik hermetycznie. W tym celu można wykorzystać profesjonalne urządzenie, którym jest pakowarka próżniowa.
Pojemniki przeznaczone do pakowania próżniowego mają różną formę. Mogą to być specjalne torebki, worki słoiki, folie, pudełka. Opakowania muszą jednak wykazywać odporność na uszkodzenia, właściwości przeciwskraplające, określoną podatność na zgrzewanie, jak i małą przepuszczalność dwutlenku węgla, tlenu i pary wodnej. W związku z tym w tym celu zastosowanie znajdują przede wszystkim opakowania produkowane z laminatu oraz różnego rodzaju folie.