Na czym polega pakowanie próżniowe?

/
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Tlen powoduje psucie się żywności, zmienia jej smak, wpływa na rozwój pleśni, wysychanie, a także utlenianie witamin. Aby zachować świeżość produktu przez dłuższy czas, należy ograniczyć jego ilość w szczelnym opakowaniu. W ten sposób można także zadbać o świeży zapach produktów, odpowiednią konsystencję, jak i wartości odżywcze. W związku z tym pakowanie próżniowe (vacuum packaging, VP) to jedna z najlepszych metod zabezpieczania żywności, która polega na umieszczeniu go w szczelnym opakowaniu foliowym poprzez ograniczenie w jego wnętrzu ciśnienia, redukując tlen i zwiększając wartość CO2. Na zakończenie należy zamknąć pojemnik hermetycznie. W tym celu można wykorzystać profesjonalne urządzenie, którym jest pakowarka próżniowa.

W co pakować żywność?

Pojemniki przeznaczone do pakowania próżniowego mają różną formę. Mogą to być specjalne torebki, worki słoiki, folie, pudełka. Opakowania muszą jednak wykazywać odporność na uszkodzenia, właściwości przeciwskraplające, określoną podatność na zgrzewanie, jak i małą przepuszczalność dwutlenku węgla, tlenu i pary wodnej. W związku z tym w tym celu zastosowanie znajdują przede wszystkim opakowania produkowane z laminatu oraz różnego rodzaju folie.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Jak przygotować się do sesji biznesowej?
Jak przygotować się do sesji biznesowej?
Zdjęcia biznesowe to świetny sposób na profesjonalną promocję Twoich produktów i usług. Mogą również pomóc Ci wyróżnić się na tle […]
Czym kierować się przy wyborze okien do domu?
Czym kierować się przy wyborze okien do domu?
Okna są nie tylko elementem dekoracyjnym domu, ale też dbają o oszczędność ciepła. W nowym budownictwie wstawia się stolarkę okienną, […]
Zwyrodnienie stawów – jak można je leczyć?
Zwyrodnienie stawów – jak można je leczyć?
Choroba zwyrodnieniowa stawów to powszechny stan, który wpływa na stawy i otaczające je tkanki, powodując ból i sztywność. Najczęstsze rodzaje […]