Na czym polega pakowanie próżniowe?

/
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Tlen powoduje psucie się żywności, zmienia jej smak, wpływa na rozwój pleśni, wysychanie, a także utlenianie witamin. Aby zachować świeżość produktu przez dłuższy czas, należy ograniczyć jego ilość w szczelnym opakowaniu. W ten sposób można także zadbać o świeży zapach produktów, odpowiednią konsystencję, jak i wartości odżywcze. W związku z tym pakowanie próżniowe (vacuum packaging, VP) to jedna z najlepszych metod zabezpieczania żywności, która polega na umieszczeniu go w szczelnym opakowaniu foliowym poprzez ograniczenie w jego wnętrzu ciśnienia, redukując tlen i zwiększając wartość CO2. Na zakończenie należy zamknąć pojemnik hermetycznie. W tym celu można wykorzystać profesjonalne urządzenie, którym jest pakowarka próżniowa.

W co pakować żywność?

Pojemniki przeznaczone do pakowania próżniowego mają różną formę. Mogą to być specjalne torebki, worki słoiki, folie, pudełka. Opakowania muszą jednak wykazywać odporność na uszkodzenia, właściwości przeciwskraplające, określoną podatność na zgrzewanie, jak i małą przepuszczalność dwutlenku węgla, tlenu i pary wodnej. W związku z tym w tym celu zastosowanie znajdują przede wszystkim opakowania produkowane z laminatu oraz różnego rodzaju folie.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Od czego zacząć prowadzenie restauracji
Od czego zacząć prowadzenie restauracji
Prowadzenie własnej restauracji jest marzeniem wielu osób, które chciałyby zająć się własnym biznesem. Niestety często w praktyce okazuje się, że […]
Lampa sufitowa – co warto wiedzieć?
Lampa sufitowa – co warto wiedzieć?
Lampy sufitowe są klasycznym elementem wyposażenia domu. Są one często używane do oświetlania pokoju i zapewniają ciepły blask. Mogą być […]
Drony – do czego mogą służyć?
Drony – do czego mogą służyć?
Drony są częścią naszego codziennego życia. Możesz zobaczyć, że są one używane w mediach, ale są również używane w wielu […]