Owoce to produkty, które powinny znaleźć się w diecie każdego z nas. Zawierają one bowiem duże ilości witamin, które pozwalają zachować nam dobrą odporność, a także kondycję ciała. Jak jednak wiadomo grupa owoców jest bardzo szeroka, co zdecydowanie nie ułatwia wyboru. Z reguły kierujemy się w pierwszej kolejności swoimi upodobaniami smakowymi, które mogą być różne. To co trzeba jeszcze brać pod uwagę, to pora roku. Inne owoce będą lepsze do spożywania latem, a inne zimą. Które z nich warto kupować podczas tej drugiej?

Owoce w zimie – co powinno znaleźć się w lodówce?

W zimie można spożywać większość owoców, lecz z pewnymi zastrzeżeniami. Po pierwsze dobrze, aby w diecie było jak najmniej cytrusów. Przyjęło się powszechnie, że z racji na dużą ilość witaminy C, tego typu owoce dobrze sprawdzą się w zimie. Niestety jednocześnie działają one wychładzająco, co przydaje się raczej podczas cieplejszych pór roku. Alternatywą dla nich mogą być owoce takie jak liczi, zwane śliwką chińską. Jest to owoc bogaty w wiele witamin, podobnie jak cytrusy, a także odznacza się niezwykłym smakiem i aromatem. Oprócz niego warto jeść rodzime jabłka. Najlepiej jest spożywać je surowo, gdyż w takiej postaci zachowują one najwięcej wartości. W razie przygotowywania posiłków warto dodawać je do sałatek, owsianki, jogurtu, czy też zrobić z ich użyciem domowy sok. Poza nimi w zimie warto posiadać w domu gruszki, czarny bez, a nawet dziką różę, która posiada spore ilości witaminy C, ale nie wychładza organizmu.

Similar Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

dwa × 2 =