Owoce to produkty, które powinny znaleźć się w diecie każdego z nas. Zawierają one bowiem duże ilości witamin, które pozwalają zachować nam dobrą odporność, a także kondycję ciała. Jak jednak wiadomo grupa owoców jest bardzo szeroka, co zdecydowanie nie ułatwia wyboru. Z reguły kierujemy się w pierwszej kolejności swoimi upodobaniami smakowymi, które mogą być różne. To co trzeba jeszcze brać pod uwagę, to pora roku. Inne owoce będą lepsze do spożywania latem, a inne zimą. Które z nich warto kupować podczas tej drugiej?
W zimie można spożywać większość owoców, lecz z pewnymi zastrzeżeniami. Po pierwsze dobrze, aby w diecie było jak najmniej cytrusów. Przyjęło się powszechnie, że z racji na dużą ilość witaminy C, tego typu owoce dobrze sprawdzą się w zimie. Niestety jednocześnie działają one wychładzająco, co przydaje się raczej podczas cieplejszych pór roku. Alternatywą dla nich mogą być owoce takie jak liczi, zwane śliwką chińską. Jest to owoc bogaty w wiele witamin, podobnie jak cytrusy, a także odznacza się niezwykłym smakiem i aromatem. Oprócz niego warto jeść rodzime jabłka. Najlepiej jest spożywać je surowo, gdyż w takiej postaci zachowują one najwięcej wartości. W razie przygotowywania posiłków warto dodawać je do sałatek, owsianki, jogurtu, czy też zrobić z ich użyciem domowy sok. Poza nimi w zimie warto posiadać w domu gruszki, czarny bez, a nawet dziką różę, która posiada spore ilości witaminy C, ale nie wychładza organizmu.