Jak przebiega transport produktów spożywczych z linii produkcyjnej do magazynu?

/
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Transport produktów spożywczych to jeden z bardziej wymagających obszarów, który regulowany jest odpowiednimi przepisami prawa. Trudność wynika z ryzyka, jakie niesie przewóz żywności. Oprócz uszkodzenia towaru pojawia się również możliwość zatrucia pokarmowego lub innego rodzaju narażenie zdrowia konsumentów. Najważniejsze zasady transportu należy zacząć wymieniać od tego, że bez agregatu chłodniczego do busa przewóz żywności wymagającej schłodzenia nie jest możliwy. Co jeszcze warto wiedzieć?

Zasady ogólne

Pojazdy używane w transporcie żywności muszą zostać zatwierdzone przez Powiatowy Inspektorat Sanitarny, a w przypadku transportu mięsa lub produktów odzwierzęcych również muszą być zarejestrowane w Głównym Inspektoracie Weterynaryjnym. Ponadto kierowca powinien mieć też aktualną książeczkę sanepidowską. Samochód musi być sprawny i dokładnie umyty. W przypadku chłodni niezbędny jest dodatkowo system monitorujący i zapisujący temperaturę w pomieszczeniu, gdzie znajduje się ładunek.

Wynika to z konieczności utrzymywania stałej temperatury (tzw. „łańcucha chłodniczego”), który chroni przed groźnymi dla zdrowia zmianami zachodzącymi w produktach żywnościowych, które przechowywane są w niewłaściwych warunkach chłodniczych. Kluczowe jest zatem monitorowanie jej poziomu. Dla produktów mrożonych wynosi odpowiednio (od -18 do -20 st.) oraz świeżych (+2 do +7 st.). Wskaźniki te są różne dla konkretnych grup artykułów – np. lodów, mięsa, czy nabiału. Kierowca jest zobowiązany monitorować jej wysokość, podobnie jak odbiorca produktów.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Dlaczego firmy tworzą karty lojalnościowe?
Dlaczego firmy tworzą karty lojalnościowe?
Firmy tworzą karty lojalnościowe, aby nagradzać klientów, którzy często dokonują zakupów. Karty lojalnościowe pomagają firmom śledzić stałych klientów, co jest […]
Za pomocą czego można regulować ciśnienie w miejscu pracy?
Za pomocą czego można regulować ciśnienie w miejscu pracy?
Przepustnica wentylacyjna to istotna część systemu wentylacyjnego, który odpowiada za prawidłowe rozprowadzanie powietrza w pomieszczeniu. Zadaniem przepustnicy jest regulowanie oraz […]
Dlaczego warto korzystać z gadżetów reklamowych?
Dlaczego warto korzystać z gadżetów reklamowych?
Korzystanie z gadżetów reklamowych przynieść nam może niezwykłe korzyści – nie tylko w postaci pozyskania nowych klientów, ale również zwiększenia […]