Wino musujące to trunek alkoholowy, który jest powszechnie pity podczas różnego rodzaju uroczystości. Coraz więcej osób sięga po niego również na co dzień, gdyż stanowi doskonały dodatek do deserów czy przystawek. Świetnie smakuje, a na dodatek wykazuje działanie prozdrowotne – m.in. ogranicza ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych i poprawia wygląd skóry. Dobrej jakości wino musujące bez problemu kupimy np. w tym profesjonalnym sklepie, pod adresem: https://winostyl.pl.

Proces wymagający czasu

Klasyczną metodą wytwarzania wina musującego jest technika szampańska, opierająca się na poddawaniu napoju wtórnej fermentacji w butelce. Kluczową rolę odgrywają tutaj drożdże i cukier, które wytwarzają zarówno alkohol, jak i atrakcyjne bąbelki. Proces dojrzewania trunku trwa zazwyczaj minimum 9 miesięcy. Alternatywnym rozwiązaniem jest metoda włoska, zwana inaczej metodą prosecco. W tym przypadki wino powoli fermentuje w kadzi wykonanej ze stali nierdzewnej, do której najpierw dodane zostają drożdże wzbogacone o cukrową pożywkę. Drugi etap polega natomiast na przefiltrowaniu uzyskanego napoju i zabutelkowaniu go pod ciśnieniem w celu zachowania gazu. Jest to sposób wyraźnie tańszy od poprzedniego. Na koniec należy jeszcze wspomnieć o sztucznym nasyceniu wina dwutlenkiem węgla – na wzór nasycania zwykłych, kolorowych napojów gazowanych. Pozwala to zaoszczędzić sporo pieniędzy, ale negatywnie wpływa na smak.

 

Similar Posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

20 + jedenaście =