Kupując wyposażenie kuchni bardzo ważna jest jakość wykonania garnków, patelni czy naczyń żaroodpornych. Ponadto nawet zwykłe akcesoria takie jak łopatka czy pędzel mogą mieć wpływ na jakość przygotowywanego jedzenia. Najczęściej jednak zastanawiamy się nad tym z jakiego materiału kupić wyposażenie do kuchni. Co jest lepsze naczynie żaroodporne z porcelany (sprawdź: sklep Villeroy & Boch) czy ze szkła hartowanego? A może kupić po prostu garnki z gliny do zapiekania?
Naczynia ze szkła hartowanego świetnie nadają się do pieczenia, ponieważ wytrzymują temperatury sięgające do 300 stopni Celsjusza. A do tego ich przeźroczystość ułatwia sprawdzanie czy potrawa jest już upieczona. Oprócz tego można ich używać także do ziemnych potraw np. sałatek. Do kompletu z naczyniem żaroodpornym można kupić też szklane garnki i patelnie, które są coraz popularniejsze w naszym kraju, choć wciąż trzeba je sprowadzać z zagranicy.
Co prawda porcelanowe naczynia kojarzą nam się głównie z ładnym filiżankami (zobacz: marki Villeroy & Boch porcelana w sklepie internetowym), ale można też kupić z powodzeniem ceramiczne naczynia do pieczenia. Jednakże bardzo ważna jest tutaj jakość takiego żaroodpornego naczynia. Musi być ono certyfikowane i przeznaczone do użytkowania w wysokich temperaturach czy też w niskich, bowiem w ceramice powinno móc się i piec i mrozić potrawy. Dlatego tak ważne jest, aby przed zakupem sprawdzić jakie przeznaczenie ceramiki przewiduje sam producent. Minusem może być też to, że porcelanę trzeba myć ręcznie i takie naczynia są droższe niż te wykonane ze szkła.