Pączki są jednym z najlepszych, polskich wyrobów cukierniczych. Chociaż możemy spotkać ich różne wersje rozsławione na całym świecie przed filmowych, nowojorskich policjantów, to jednak nasz rodzimy produkt nie ma sobie równych. Puszyste, lekkie jak chmurka ciasto, wypełnione aromatycznym, różanym nadzieniem i polane lukrem zyskało w ostatnich latach wielu swoich naśladowców. Obecnie tę słodką kulkę możemy spotkać w wielu wariantach. Bez problemu kupimy pączka z wypełnieniem czekoladowym, malinowym lub budyniowym. Taki popyt na to cukiernicze arcydzieło może być doskonałym bodźcem do założenia pączkarni.
Niemalże w każdym, polskim mieście znajdziemy punkt sprzedający pączki, który szczyci się tym, że jest najlepszy. Niestety zazwyczaj zapewnienia właściciela niewiele mają wspólnego z rzeczywistą. Dotyczy to szczególnie pączkarni zlokalizowanych w miejscowościach turystycznych, stawiających na ilość, a nie jakość. Chcąc zdobyć sławę, jako najlepszy wytwórca i sprzedawca tego okrągłego, słodkiego cuda, musimy postawić przede wszystkim na dobre produkty. Kontakt z dostawcą wiejskich jajek, mąki prosto z młyna, powideł wytwarzanych według domowych receptur oraz maszyna do pączków, sprawią, że przed naszym lokalem będą ustawiać się długie kolejki, a nazwa naszej cukierni na stałe zagości w lokalnych przewodnikach. Ciepłe wypieki będą schodzić niczym świeże bułeczki. Sława może przynieść nam także korzystne propozycje ze strony sklepów cukierniczych, które zajmują się jedynie dystrybucja produktów innych cukierników.