Istnieje wiele rodzajów wina, ale nie wszystkie są dostępne w każdym kraju. W ramach każdego rodzaju istnieją również różne style, które dają poczucie ich charakteru i profilu smakowego. Niektóre będą owocowe, inne bardziej wytrawne lub kwasowe.

Wina czerwone

Wina czerwone, które wahają się od głębokiej purpury do jasnego różu, są produkowane z winogron o ciemnej skórce. Należą do nich Pinot Noir, Cabernet Sauvignon i Syrah. Wina czerwone mają zazwyczaj wyższą zawartość alkoholu niż wina białe lub różowe i często mają więcej garbników (rodzaj cierpkich substancji chemicznych znajdujących się w skórkach winogron). Z tego powodu na początku mogą być nieco gorzkie, ale z wiekiem łagodnieją.

Wina różowe

Wina różowe są produkowane z czerwonych lub białych winogron, które są pozostawione na winorośli, dopóki nie staną się różowe, aby uzyskać część ich koloru. Wina różowe mają zwykle niższą zawartość alkoholu niż ich czerwone odpowiedniki i mogą być dość słodkie, gdy są młode. Jednak w przeciwieństwie do białych, różowe nie poprawia się z wiekiem, ale raczej osiąga szczyt na początku, a następnie traci swoją owocowość i kwasowość z czasem.

Wina białe

Wina białe występują w wielu różnych stylach, w tym wytrawne, wytrawne i słodkie – ale wszystkie mają jedną wspólną cechę: są produkowane z białych winogron, które podczas fermentacji wytwarzają niewiele lub nie wytwarzają żadnego pigmentu, więc wino jest raczej przejrzyste niż bursztynowe jak czerwone lub różowe jak różowe. Do najpopularniejszych odmian należą Chardonnay, Riesling.

Jeśli chcesz spróbować różnych typów win, to koniecznie sprawdź witrynę internetową: https://modernwineclub.pl/.

Similar Posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

3 × pięć =