W okresie wakacyjnym nic tak wspaniale nie smakuje jak potrawy przyrządzone na ognisku. Wiele osób ogranicza się do kiełbaski nadzianej na patyk, ale szkoda marnować potencjału, jaki daje nam żywy ogień. Warto zatem na przykład zaopatrzyć się w specjalny kociołek ogniskowy, w którym z powodzeniem można przygotować mnóstwo pyszności, takich jak choćby duszonki z duża ilością mięsa i ziemniaków. W niniejszym artykule zostaną przedstawione pomysły na najlepsze tego rodzaju dania. 

Kiełbaska to wybór oczywisty, ale banalny 

Zamiast klasycznej kiełbaski, na kij można nadziać m.in. boczek, kawałki mięsa wieprzowego, chlebek, kolbę kukurydzy, specjalną piankę marshmallow, a nawet owoce. Te ostatnie produkty smakują wyśmienicie zwłaszcza podane w towarzystwie wyrobów czekoladowych i ciastek. Opiekając wymienione elementy na patyku, należy jedynie pamiętać o tym, aby trzymać je co najmniej 25 cm nad ogniem, bo w przeciwnym razie zostaną nadmiernie osmolone albo zbyt szybko przypalą się z wierzchu (a wewnątrz będą nadal surowe). Drugą propozycją są potrawy przyrządzanie w magicznym kociołku. Taki specyficzny garnek na ognisko kupimy w wielu sklepach internetowych. Nadaje się on np. na wspomniane już duszonki, ale też prażonki i pieczonki. Są to różne potrawy składające się z ziemniaków, kapusty, marchwi i kawałków mięsa – np. wołowego lub wieprzowego. Ogromna zaletą tego rozwiązania jest przenikanie się smaków. Na ognisku bez problemu upieczemy też:

– zawinięte w folię ziemniaki lub warzywa,

– karkówkę i szaszłyki w marynacie,

– steki wołowe,

– podpłomyki – niewielkie placki z mąki i wody (bez dodatku drożdży).

Similar Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

14 + cztery =