Zaparzenie idealnej filiżanki kawy to sztuka. Kiedy uda Ci się zaparzyć idealną filiżankę, będzie ona łagodna i aromatyczna, bez żadnej goryczy czy niepożądanych smaków. Będzie nie tylko pięknie wyglądać w Twoim kubku, ale także niesamowicie smakować, dzięki czemu picie kawy stanie się Twoim codziennym przyjemnym rytuałem.
Kluczem do zaparzenia idealnej filiżanki kawy jest użycie świeżych ziaren i zmielenie ich tuż przed zaparzeniem. Świeżo zmielone ziarna są bardziej aromatyczne niż te wstępnie zmielone, które szybko tracą swój smak. Ziarna powinny być średnio grubo zmielone, aby wydobyć optymalny smak w kawie.
Zacznij od świeżych ziaren. Twoje ziarna powinny być zmielone tuż przed zaparzeniem – nic nie może się równać ze świeżo zmielonymi ziarnami. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, szukaj kawy w całych ziarnach, która została wypalona w ciągu dwóch tygodni od zakupu. Jeśli chodzi o najlepsze miejsce do znalezienia tego typu kawy sklep online będzie dobrym wyborem.
Ilość wody, której używasz jest ważna, ponieważ zbyt duża ilość wody może sprawić, że Twoja kawa będzie zbyt słaba, a zbyt mała może spowodować nadmierną ekstrakcję (gorzki posmak). Standardowa proporcja to 2 łyżki stołowe zmielonej kawy na 180 ml wody. Jeśli jednak lubisz mocniejszą kawę, użyj 2 łyżek stołowych na 300 ml wody. Jeśli lubisz mocną, użyj 3 łyżek stołowych na 180 ml wody. Do kawy możesz dodać również mleko, miód czy inne dodatki.