Herbata jest jednym z najbardziej popularnych napojów na świecie. Jest doskonałą alternatywą dla kawy i można ją pić na ciepło lub na zimno, czarną lub zieloną, z mlekiem lub bez. Chociaż herbata ma wiele korzyści zdrowotnych, można się nią cieszyć tylko wtedy, gdy jest odpowiednio przygotowana.
Pierwszym krokiem do przygotowania dobrej herbaty i zagłębienia się w świat herbat jest pozyskanie świeżych liści. Liście herbaty są wrażliwe na ciepło i światło, dlatego należy przechowywać je w szczelnych pojemnikach w chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego.
Kiedy już masz liście, czas zagotować trochę wody na kuchence lub w czajniku elektrycznym. Wrząca woda pomaga uwolnić więcej smaku z liści niż woda o temperaturze pokojowej. Do parzenia herbaty należy również używać wody filtrowanej, ponieważ woda z kranu zawiera minerały, które mogą wpłynąć na smak naparu.
Przygotowując czarną lub zieloną herbatę, należy użyć dwóch łyżeczek na filiżankę gorącej wody (około 200 ml). Aby przygotować herbaty oolong lub białe, użyj trzech łyżeczek na filiżankę gorącej wody (około 200 ml).
W trakcie parzenia herbaty będziesz chciał ją obserwować. Po kilku minutach liście opadną na dno filiżanki. Jeśli po pięciu minutach nie opadną całkowicie, wyjmij je z gorącej wody za pomocą sitka lub łyżeczki.
Po zagotowaniu i lekkim ostudzeniu wody należy ją przelać do czajnika lub kubka, a następnie dodać liście (lub torebki) herbaty i parzyć przez około pięć minut, a następnie wyjąć.