Prowadzenie własnej restauracji jest marzeniem wielu osób, które chciałyby zająć się własnym biznesem. Niestety często w praktyce okazuje się, że otworzenie oraz prowadzenie restauracji nie jest proste. Konieczna jest tutaj ciężka praca oraz zaangażowanie, na które często wiele osób nie jest gotowych. Oprócz wielu wyrzeczeń na sam start potrzebujemy dość sporych środków finansowych, co przerasta możliwości większości osób.
Otwarcie restauracji to przede wszystkim bardzo drogie przedsięwzięcie. W wielu sytuacjach ratunkiem okazuje się wzięcie kredytu. Taką decyzję jednak warto dobrze przemyśleć, bo możemy wpakować się w poważne tarapaty. Należy bardzo dobrze przygotować biznesplan, a kiedy otrzymamy kredyt rozsądnie dysponować pieniędzmi.
Rozpoczynając przygodę z biznesem duże znaczenie ma wybór lokalizacji. Nie może być ona przypadkowa. Od niej zależy jaka grupa docelowa ma szanse do nas trafić. Wybrane miejsce nie może również wiązać się z czynszem, którego nie będziemy w stanie opłacić. Najlepiej wybrać lokal, który będziemy w stanie co miesiąc opłacać, a potem zastanowić się nad potrzebami oraz możliwościami zakupowymi potencjalnych klientów.
Kiedy już poznamy potrzeby naszych klientów, postarajmy się zaspokoić je odpowiednią ofertą. Jeśli mamy już pomysł na kuchnię, musimy zadbać o odpowiednie wyposażenie lokalu. Najlepiej zrobić tutaj niezbędną listę, w której nie zabraknie lodówek, sprzętu AGD oraz szafek ze stali nierdzewnej. Konieczne będą również baseny do gastronomii. Jeśli nie mamy wystarczających środków warto rozważyć leasing urządzeń do gastronomii.