Święta to czas przygotowań, czas spędzony z rodziną. Jeszcze zanim usiądziemy do stołu, szykujemy dla naszych najbliższych mnóstwo jedzenia. Oczywiście nie wszystko, co przygotujemy zostaje zjedzone od razu! Często różne dania lądują w koszu, bo mija czas ich spożycia.
Marnowanie żywności to jeden z najczęstszych błędów, jakie popełniamy. Jesteśmy w pierwszej dziesiątce jeśli chodzi o wyrzucanie jedzenia w Europie. Żywność ta może być również dobrze spożytkowana. Powinniśmy zastanowić się jak rozwiązać ten problem. Po pierwsze szykujemy, tylko tyle jedzenia ile jesteśmy w stanie spożyć przez okres świąteczny. Jeśli zbyt dużo nam zostanie, to możemy oddać to najbliższym osobom, które nie zawsze mają czas i pieniądze na suto zastawiony stół. Nie zaszkodzi też użyć ciekawych rozwiązań do kuchni takich jak pojemniki próżniowe, które pozwolą dłużej zachować świeżość pysznych dań, jakie pozostały z wigilii.
Świetną opcją jest też zamrażanie części produktów spożywczych na późniejszy termin. Do tego często używamy plastikowych opakowań próżniowych. Takie opakowania są niezwykle pomocne jeśli chodzi o przechowywanie potraw. Nie chłoną zapachu lodówki, są szczelnie zamknięte. Dodatkowo można je z łatwością przewozić i mają różne rozmiary, co czyni je wszechstronnym zastosowaniem w kuchni.
Dobrym rozwiązaniem są też inne przydatne gadżety do kuchni ułatwiające nam przedświąteczne pieczenie, czy gotowanie. Jeśli jesteśmy dobrymi kucharzami i czujemy się świetnie w roli pieczenia ciast, to idealnym pomocnym narzędziem jest dekorator do ciast, który można wybrać między innymi z asortymentu sklepu na podanej stronie: https://mykitchen.pl/dekoratory-do-ciast.
Jednak najważniejszym aspektem podczas szykowania potraw wigilijnych jest tutaj trzeźwy rozum, tak by nic nie musiało się zmarnować. Bądźmy świadomi i dzielmy się posiłkiem z tymi, którzy go potrzebują, bądźmy otwarci na pomoc i wspieranie osób trzecich. Jeśli nie mamy możliwości oddania komuś posiłku, to sami zadbajmy o to, by potrawy były w mniejszych ilościach.