Nie ma nic lepszego niż smaczny deser, zwłaszcza jeśli jest on domowej roboty. Stworzenie niesamowitego deseru w domu nie jest trudne, wystarczy znać podstawowe składniki i sposób ich wykorzystania. W tym artykule podzielimy się z Tobą kilkoma przepisami na pyszne desery.
Ciasto
Najważniejszą rzeczą dla dobrego deseru jest podstawa – ciasto, ciasteczka lub herbatniki. Powinny być miękkie i wystarczająco słodkie, ale nie za słodkie. Na przykład, robiąc ciasta, lepiej nie używać zbyt dużo cukru.
Jaja
Jaja są używane w większości deserów, zwłaszcza w ciastach, ciasteczkach i kremach. Wiążą one pozostałe składniki i zapewniają strukturę, wilgoć i smak.
Mleko
Mleko jest jednym z najbardziej uniwersalnych składników w gotowaniu i pieczeniu. Dodaje smaku i bogactwa do ciast, babeczek, placków, puddingów i ciasteczek. Mleko może być używane jako płyn w ciastach lub do tworzenia wilgotnych i kremowych polew. Może być również stosowane jako składnik chlebów lub ciasta na ciasteczka lub naleśniki, gofry lub pancakes.
Krem
Drugim ważnym składnikiem każdego deseru jest krem – bita śmietana np. taka jak https://megasam24.pl/pl/p/Bita-smietana-w-sprayu-Bakoma-250g/1566 lub krem custard są bardzo odpowiednie, ponieważ są bogate w tłuszcz i białko.
Owoce – w postaci soku czy konfitury
Trzecim składnikiem, który podnosi walory smakowe każdego deseru jest sok owocowy (najlepiej świeży). Powinien być on jednak rozcieńczony wodą, aby nie zaszkodził zbytnio naszym zębom!
Orzechy
Następnie są orzechy – dzięki nim każde danie jest bogatsze i bardziej odżywcze!