Jak przebiega transport produktów spożywczych z linii produkcyjnej do magazynu?

/
Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Transport produktów spożywczych to jeden z bardziej wymagających obszarów, który regulowany jest odpowiednimi przepisami prawa. Trudność wynika z ryzyka, jakie niesie przewóz żywności. Oprócz uszkodzenia towaru pojawia się również możliwość zatrucia pokarmowego lub innego rodzaju narażenie zdrowia konsumentów. Najważniejsze zasady transportu należy zacząć wymieniać od tego, że bez agregatu chłodniczego do busa przewóz żywności wymagającej schłodzenia nie jest możliwy. Co jeszcze warto wiedzieć?

Zasady ogólne

Pojazdy używane w transporcie żywności muszą zostać zatwierdzone przez Powiatowy Inspektorat Sanitarny, a w przypadku transportu mięsa lub produktów odzwierzęcych również muszą być zarejestrowane w Głównym Inspektoracie Weterynaryjnym. Ponadto kierowca powinien mieć też aktualną książeczkę sanepidowską. Samochód musi być sprawny i dokładnie umyty. W przypadku chłodni niezbędny jest dodatkowo system monitorujący i zapisujący temperaturę w pomieszczeniu, gdzie znajduje się ładunek.

Wynika to z konieczności utrzymywania stałej temperatury (tzw. „łańcucha chłodniczego”), który chroni przed groźnymi dla zdrowia zmianami zachodzącymi w produktach żywnościowych, które przechowywane są w niewłaściwych warunkach chłodniczych. Kluczowe jest zatem monitorowanie jej poziomu. Dla produktów mrożonych wynosi odpowiednio (od -18 do -20 st.) oraz świeżych (+2 do +7 st.). Wskaźniki te są różne dla konkretnych grup artykułów – np. lodów, mięsa, czy nabiału. Kierowca jest zobowiązany monitorować jej wysokość, podobnie jak odbiorca produktów.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Do czego wykorzystuje się kompensatory?
Do czego wykorzystuje się kompensatory?
Każda nowoczesna firma wykorzystuje niezawodne i zaawansowane pod względem technologicznym rozwiązania. Szczególne znaczenie ma nie tylko jakość oferowanych produktów i […]
Bursztyn – czy często kupuje się taką biżuterię?
Bursztyn – czy często kupuje się taką biżuterię?
Biżuteria z bursztynem cieszyła się ogromną popularnością latach 90., gdy na polskim wybrzeżu można było kupić dosyć tanie wyroby z […]
Oliwa z oliwek – doskonały składnik dla wielu dań
Oliwa z oliwek – doskonały składnik dla wielu dań
Właściwości oliwy z oliwek doceniane są szczególnie w kuchni śródziemnomorskiej. Jest to cenny tłuszcz bogaty w wiele witamin i minerałów, […]