Właściwości zdrowotne wieprzowiny

Coraz więcej dietetyków i lekarzy przestrzega przed nadmiernym spożywaniem wieprzowiny. Tymczasem mięso to posiada szereg korzystnych składników odżywczych korzystnie wpływających na zdrowie człowieka. Przede wszystkim wieprzowina stanowi znakomite źródło białka. Z tego właśnie powodu jest ona szczególnie ceniona przez osoby wykonujące ciężką pracę fizyczną lub trenujące sporty siłowe.

Chociaż niektóre części mięsa wieprzowego są stosunkowo tłuste, to ilość tłuszczu w szynce lub schabie wynosi zaledwie od 5 do 10 procent. Co ważne tłuszcz wieprzowy składa się w blisko pięćdziesięciu procentach z kwasu oleinowego. Ten sam kwas znajduje się w tak zachwalanej oliwie z oliwek. Niewątpliwą zaletą mięsa wieprzowego jest również obecność w nim żelaza oraz witamin z grupy B.

Inne zalety wieprzowiny

Wśród innych, poza zdrowotnych zalet wieprzowiny wymienić należy przede wszystkim jej niską cenę. Już za kilkanaście złotych nabyć można sporą ilość karkówki lub schabu, z których przygotować można pełnowartościowy i smaczny obiad dla całej rodziny. Niskie ceny wieprzowiny sprawiają, że mięso cieszy się zdecydowanie większą popularnością od wołowiny, a także ryb. Mięso wieprzowe warto jednak jeść również dlatego, że jest smaczne i można z niego przyrządzić wiele różnorodnych potraw. Dania te są tworzone na wiele sposobów, poczynając od smażenia i duszenia, a na gotowaniu kończąc.

Wieprzowina doskonale nadaje się również do przyrządzania z niej smacznych wędlin. Z mięsa tego przygotowuje się m.in. różnego rodzaju kiełbasy, parówki, pasztety i szynki. Powyższe przykłady pokazują, że mięso wieprzowe to pełnowartościowy produkt, który jest od wielu lat niezwykle ceniony w polskiej kuchni.Wieprzowinę dobrej jakości można nabyć m.in. na https://swiezemieso.pl.

Similar Posts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

trzynaście + 17 =